O persoana care faciliteaza un proces ADR, inclusiv mediere, facilitare, conciliere sau arbitraj.
Un proces prin care partile disputante incearca sa gaseasca o solutie fara implicarea unei a treia parti precum mediatorul, arbitrul sau facilitatorul.
Medierea poate fi utilizata pentru rezolvarea cauzelor penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Nici persoana vatamata si nici faptuitorul nu pot fi constransi sa accepte procedura medierii. In cauzele penale medierea trebuie sa se desfasoare astfel incat sa fie garantat dreptul fiecarei parti la asistenta juridica si, daca este cazul, la serviciile unui interpret.
Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, precum si orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.
Medierea utilizata pentru solutioarea disputelor comerciale.
Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Un profesionist neutru fata de parti care faciliteaza într-un mediu confidential negocierile dintre ele. Mediatorul nu are puterea de a impune o solutie - partile sunt cele care au controlul rezultatului medierii. Mediatorul are o pregatire specializata care se bazeaza pe studiul conflictului, comunicarii, negocierii, tehnicilor si tacticilor de mediere, cadrul legal al medierii si pe dezvoltarea de abilitatilor de mediator.
O serie de proceduri pentru solutionarea sau rezolvarea disputelor care reprezinta alternative fata de procesul judiciar din cadrul instantelor de judecata. De multe ori, procedurile ADR presupun implicarea unei persoane neutre si impartiale fata de partile implicate.